Mensen met werkgerelateerde klachten kunnen veel baat hebben bij arbeidsfysiotherapie. Deze vorm van therapie is reguliere fysiotherapie, gecombineerd met arbeidsgerichte herstelbegeleiding. Voorbeelden van werkgerelateerde klachten zijn KANS – klachten aan Arm, Nek en Schouder (voorheen RSI) – of klachten aan de (onder)rug. 

De reguliere fysiotherapie kan bestaan uit onder andere mobilisaties, triggerpointtherapie, bindweefseltherapie, ademhalingstherapie, ontspanningstherapie, cupping en oefentherapie.  

Soms zijn klachten niet te verhelpen door fysiotherapie alleen, omdat de omstandigheden op het werk structureel niet goed zijn. In zo’n geval komt de therapeut op de werkplek arbeidsgerichte herstelbegeleiding doen. Er wordt dan een zogeheten ‘Werkplekanalyse’ gedaan. De therapeut bekijkt wat eventueel aan de werkplek veranderd kan worden, bijvoorbeeld een bureau of stoel, en wat de cliënt zelf kan veranderen. Denk hierbij aan het trainen van houding of spierkracht op bepaalde vlakken, door bijvoorbeeld rugscholing of houdingstherapie. Rugscholing in het geval van langdurige klachten aan de rug. Houdingstherapie biedt een oplossing bij een slechte werkhouding, zowel bij zittend als bij staand werk.